Boerenkool stamppot recept

Bereidingswijze. Ingrediënten. Serveertips.

Ben je benieuwd hoe je boerenkool stamppot moet maken? Dan is het goed om nu verder te lezen want het wordt in dit artikel behandeld. De boerenkool komt uit Nederland, het hoort bij de stamppotten en de bereidingstijd van de boerenkool stamppot is ongeveer veertig minuten. Alles wat hier genoemd wordt is ongeveer gericht op vier porties boerenkool stamppot (jij weet zelf het beste of je grote eters aan tafel krijgt).
De ingrediënten voor de boerenkool stamppot

Wat heb je nodig voor de boerenkool stamppot? Daar hoef je niet over na te denken want het wordt hier al aangegeven:

  • Anderhalve kilo aardappelen
  • Ongeveer 600 gram gesneden boerenkool/of 1200 gram ongesneden.
  • Een rookworst
  • Zout
  • 100 ml melk
  • Mosterd (een eetlepel)
  • Peper of bouillonpoeder.

Als je deze ingrediënten in huis hebt dan kan de bereiding beginnen, het belangrijkste zijn de aardappelen en de boerenkool. Je moet hierbij een keuze maken uit gesneden of ongesneden boerenkool. Je kunt het met beide eens proberen en dan kijken wat je het lekkerste vindt.

Het klaarmaken van de boerenkool stamppot

Je begint met het schillen en wassen van de aardappelen. Vervolgens ga je ze in stukken snijden en maak je er kleine gelijke stukken van. Je kunt de boerenkool dan nog even wassen als dat nodig is en ook deze moet je nog even fijn snijden. Dan doe je een laagje water in een pan, vaak is dat drie cm. Dan doe je de aardappels die gesneden zijn er in en je doet hier een beetje zout bij. Dan doe je er boerenkool bovenop. Dan breng je het water aan de kook, je doet dan wel het deksel op de pan. Je kookt het dan ongeveer in 25 tot 30 minuten gaar. Daarna doe jij wat water in een andere pan en dat breng je net aan de kook. Daar doe je een beetje zout bij, niet altijd nodig, en daar doe je dan de rookworst in. Na twintig minuten mag de rookworst uit de pan, de rookworst is klaar, warm. Dan giet je het kookvocht van de stamppot af en dan stamp je de aardappelen met de boerenkool tot een fijn geheel. Dan doe je er wat boter doorheen (roeren) en dan doe je er op smaak wat melk, bouillonpoeder, mosterd en peper doorheen.

Smakelijk eten!

Als je dat allemaal gedaan hebt dan is de boerenkool stamppot bijna klaar. Wat kun je nu doen? Je zorgt er voor dat de borden netjes worden opgemaakt, je zou bolletjes boerenkool stamppot op de borden kunnen doen, bijvoorbeeld met een ijsschep. Er kan ook worden gekozen voor een aparte lepel zodat iedereen zelf op kan scheppen, maar als jij de borden netjes op wilt maken dan is het goed om hier wat extra tijd aan te besteden. Geef iedereen een even groot stuk worst, of indien gewenst wat minder. Geef de gasten er wat te drinken bij en dat wordt heerlijk smullen. Heb je ook zin om lekker te gaan eten samen? Zorg dan dat je alle ingrediënten voor de boerenkool stamppot in huis hebt en dan kun je genieten van een heerlijke verse verantwoorde maaltijd!