Boerenkool recept

Een andere naam voor boerenkool is brassicaoleraceaconvar. De boerenkool zoals we deze in Nederland kennen wordt in Vlaanderen ook wel krolkool of krulkool genoemd. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen twee typen boerenkool, maai- of dwergboerenkool en struikboerenkool. De struikboerenkool is de boerenkool met een vrij lange stengel, deze wordt begin september geoogst, tot aan de maand februari. Deze wordt dan gebruikt voor de versie consumptie. Vanaf de maand maart schieten de planten namelijk door, dan komen ze in bloei. Er is ook een speciale herfstteelt, begin mei tot aan begin juni wordt er dan gezaaid, en half juni tot half juli kan er dan uit worden geplant. Er bestaat ook een winterteelt, dan zaait men de boerenkool van begin juni tot aan begin juli en men plant de zaailingen uit van half juli tot begin augustus met een afstand tussen de planten van ongeveer 65 tot 50 cm.




De dwergboerenkool

Er is ook speciale dwergboerenkool, deze wordt speciaal voor de industrie geteeld en geoogst vanaf de maand september tot aan november. Dit wordt dan gedaan omdat deze boerenkool niet tegen de vorst kan. Er mogen geen lange stengels aanwezig zijn, de boerenkool moet namelijk afgemaaid worden. De bladeren dienen een dunne middennerf te hebben en zij moeten dunne stelen hebben. Deze boerenkoolsoort wordt alleen gebruikt voor de herfstteelt. Vanaf half juni tot aan eind juli wordt er gezaaid en dan in een rijafstand van ongeveer 25 cm. uitgeplant. Welke soort boerenkool je hebt kun je vaak op de verpakking terugvinden.

Het eten van boerenkool

Als het over het eten gaat van boerenkool dan wordt er vaak gedacht aan de stamppot. Je kunt namelijk zelf boerenkool stamppot maken, je kunt de boerenkool ook alleen koken of je maakt speciaal de boerenkool met spekjes klaar. Er zijn veel variaties mogelijk van deze boerenkool. Het is goed dat je er achter komt wat de mogelijkheden zijn want ook invriezen is mogelijk, dus als je een keer geen tijd hebt om te koken kan er toch boerenkool gegeten worden. Het is belangrijk dat je op tijd begint met het klaarmaken van boerenkool. Daarnaast moet je ook proberen om wat in voren te maken zodat je de volgende keer eenvoudig kunt eten met boerenkool uit de diepvries.

Boerenkool stamppot

Kies je ook voor de boerenkool stamppot? Het is een heerlijk en gezond gerecht. Van boerenkool wordt vaak stamppot gemaakt en hier kun je bijvoorbeeld rookworst bij eten of spekjes. Je kunt zelf kiezen wat je klaar gaat maken, het is goed dat je het allemaal eens gaat proberen dan proef je meteen hoe de vele variaties. Let maar eens goed op de bereidingswijze en voeg gerust eens een eigen kookidee toe. Jouw kookkunsten zijn toch ook goed en zo kun je een heerlijke maaltijd maken met een persoonlijk tintje! Je kunt nu je eigen bereidingswijze kiezen, laat anderen maar eens mee eten en kijk eens wat zij van jouw specialiteit vinden als het gaat over boerenkool of boerenkool stamppot.